14. 12. 2013

Květoslavu připravil o byt ručitel, chuť do života ji vrací projekt podpořený MPSV.

Deník, 14. 12. 2013, autor: MPSV

verze ke stažení

Jak v praxi funguje známé úsloví „Za dobrotu na žebrotu“, na vlastní kůži poznala třiapadesátiletá Květoslava Siváková. O bydlení přišla poté, co ručila za půjčku a dotyčný přestal své závazky platit. Na řadu pak přišel exekutor. Nakonec jí pomohl projekt „Místní a profesní rozvoj Českého západu“ finančně podpořený Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, který na Tepelsku a Toužimsku realizuje Český západ, o.s.

Po téměř čtvrt století, kdy bydlela v Poutnově, se tak musela z vlastního bytu vystěhovat. Květoslava teď bydlí v Teplé v penzionu nedaleko kostela v centru historického města. Malou, obrázky a dekoracemi vyšperkovanou podkrovní místnost, by ji mohl leckdo závidět. S terénní pracovnicí, Annou Dunčekovou, se dostala do kontaktu poté, co prožila další z těžkých životních situací. „Byla jsem na operaci v Plzni, v nemocnici jsem ležela dva měsíce. Zaplatit to, to byla pálka. Z částečného důchodu bych to nezvládla. Tehdy jsem se spojila s Aničkou,“ líčí první setkání paní Květoslava. „Dozvěděla jsme se o ní od své dcery z Dobré Vody, kde působí,“ vzpomíná. Annu Dunčekovou a  její kolegy si nemůže vynachválit. „Od té doby co znám Aničku, mohu říci, že život se mi změnil. Samozřejmě k lepšímu. I mé nejbližší okolí si toho všimlo,“ říká spokojeně Květoslava. „Pomohla mi právě po té události v  nemocnici. Zařídila mi, že jsem mohla platbu rozložit na splátky,“ popisuje žena. Není to ale jediná pomoc, které se Květoslavě dostalo. „Zařídila mi elektriku a pomáhá mi s papírováním,“ vyjmenovává další úkony, na které sama nestačí s tím, že Anna ji vypisuje i složenky. „Už špatně vidím a  na brýle si nemohou zvyknout,“ vysvětluje. Přání má teď Květoslava jen jedno. „Hlavně abych už nepotřebovala žádné doktory a léky, jsem hotová lékárna. Chtěla bych být zdravá, nejsem přeci tak stará, abych nemohla pracovat,“ přeje si Květoslava.

Cílem projektu „Místní a profesní rozvoj Českého západu“ je zlepšit dostupnost sociální služby terénního poradenství do všech sociálně vyloučených romských lokalit na Tepelsku a Toužimsku a zajistit tak obyvatelům kontakt s pomáhajícími profesemi a možnost řešení jejich situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou.

Projekt je financovaný prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z  ESF a ze státního rozpočtu ČR. Více informací o  Evropském sociálním fondu v ČR a jeho operačních programech naleznete na stránkách www.esfcr.cz.

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.