12. 9. 2016

Dětské hřiště v Dobré Vodě má nové barvy díky letní komunitní brigádě

Karlovarský kraj //Toužim – Dobrá Voda, Teplá – Nová Farma //26.8.2016

Obyvatelé Dobré Vody u Toužimi zvelebují při veřejných komunitních brigádách svou vesnici pro sebe i návštěvníky odjinud. Pomáhají jim při tom komunitní pracovnice organizace Český západ, které spolu s nimi brigády připravují a organizují.  Letní brigáda, přinesla mnoho nových barev na herní prvky dětského hřiště a také jeho celkovou úpravu a údržbu.  Stejně jako při dalších brigádách se uklízela veřejná prostranství ve vesnici – altán, sezení kolem rumpálu, fotbalové hřiště a prostory kolem panelového domu a upravovala se i Ptačí stezka. Kus práce se odvedl také na komunitní bylinkovo-zeleninové zahrádce.

„V květnu jsme se rozhodli rozšířit naši komunitní bylinkovou zahrádku, kterou jsme založili vloni a o kterou se lidé starají, o zeleninovo-ovocnou. Zahradnictví v Drmouli bylo velmi vstřícné a prodalo nám za zvýhodněnou cenu ovocné a květinové keře – hrušeň, rybízy, angrešt, túje, bylinky na doplnění a zeleninu.  Kromě toho jsme dostali darem také květiny do truhlíků, díky kterým jsme mohli zopakovat akci Rozkvetlé okno.“ Vypráví komunitní pracovnice Jana Siváková.
Komunitní brigády a zájem o prostředí, ve kterém žijeme, jsou jen jednou z mnoha komunitních aktivit, které v Dobré Vodě, ale také v další lokalitě na Nové Farmě, ve které Český západ působí, probíhají.  Každoročně se koná velká oslava Mezinárodního dne Romů, dětské dny,  již poněkolikáté proběhla v Dobré Vodě a v Teplé Férová snídaně, která přilákala mnohé obyvatele a sousedy ke společnému ochutnávání domácích dobrot a povídání.
„Díky našemu projektu Na vlastní nohy a podpoře Úřadu vlády ČR a jeho dotačnímu titulu Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce se snažíme podporovat a rozvíjet komunitní práci v sociálně vyloučených lokalitách Dobré Vodě a na Nové Farmě již mnoho let. Samotná realizace je obtížná, především z časového hlediska. Může trvat několik let, než se objeví viditelné výsledky. Budování důvěry mezi komunitním pracovníkem a členy komunity je zdlouhavá a zároveň velmi křehká záležitost. Věříme však, že zapojením se do projektu a probouzením zájmu o místo a komunitu, ve které žiji, přináší mnoho pozitivních změn pro osobní život každého člověka zvlášť i celku.“ popisuje vedoucí sociálních služeb a komunitní pracovnice Anna Juráčková.
Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Více informací o činnosti organizace lze získat nawww.cesky-zapad.cz nebo www.facebook.com/Ceskyzapad.